„Barangolás a fajátékok világában”

Barangolas_gyorgyi_01

Játékkiállítás 2024. január 13. – március 3. között a Gellérthegy tőszomszédságában

Gerencsér Kinga Környezetbarát játékok – Barangolás a fajátékok világában című könyvét a Kiss Áron Magyar Játék Társaság közösségi termében mutatták be tavaly szeptemberben, amely egy azonos című kiállítás megrendezéséhez is vezetett a könyvben bemutatott játékkészítők munkáiból. A kötetben Gerencsér Kinga 32 fajáték készítő kézművest és iparművészt mutatott be, akiknek mintegy fele képviseltette magát a kiállításon. Dr. Györgyi Erzsébet, a társaság elnöke köszöntőjét követően Kelle Antal „ArtFormer” és Majercsik Krisztina játékszakértő nyitotta meg a tárlatot.

A nagyteremben az első vitrinben Nagy-Somlai Helga aranyos szívecskés puzzleszerűen összeilleszthető állatcsaládokkal lopta be magát a látogatók „szívébe”. Az állatcsaládok mellett a HELART termékei között megtalálható számos Waldorf- és Montessori-alapokra épülő fejlesztő játék. Készülnek nála tálcás kirakó játékok is, pl. faleveles formaillesztő játék, amelynek különlegessége, hogy a táblán található nyolcféle falevél mind az adott fának a fájából készült. A tábla segítségével a gyermekek megismerhetik a gyakori hazai fafajokat és levélzetüket, valamint a károsító rovarokat is.

Köpf Jenő a vitrinben bemutatott esztergályozással készült fajátékaival ötleteket adott azoknak, akik szívesen készítenének hasonló játékokat, ezzel is népszerűsítve ezt a kihalófélben lévő szakmát.

Majercsik Krisztina és Kelle Antal a Játékanno Stúdió tevékenységét és saját fejlesztésű játékaik egy részét mutatták be. A Madárkák játék megalkotásához a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum emblémája adta az ihletet. A metszetében madarat formáló esztergált körgyűrűből „tortaszeleteléssel” nyerték a figurákat. A játék célja a hintázó madárformák borulásmentes egymásra helyezése, torony építése, amely ügyességet és jó logikai érzéket kíván. A Kreabau 14 játék érdekessége, hogy amíg kockákat könnyű egymásra helyezni és azokból tornyot emelni, azonban, ha az elemek hintáznak, azaz nem stabilak, az építés összehasonlíthatatlanul nehezebb. A játék tizenkét kockából, egy hengerből és egy gömbből áll. Az alkotóelemek nem tökéletes geometriai formák, hanem kimetszettek. Éppen „tökéletlenségük” teszi lehetővé, hogy izgalmas, szokatlan és változatos módon építkezzünk belőlük.

Gál Péter kalandjai az ördöglakatokkal 30 éve kezdődtek, azóta foglalkozik logikai játékokkal, elsősorban ördöglakatokkal és más egyszemélyes fejtörőkkel. Klasszikus ördöglakatjai mellett saját találmányú játékait könyvecskékbe öltöztette. Mostanáig több mint 30 játékot alkotott, amelyek kívülről egy-egy könyvnek tűnnek, de belül egy vagy sok fejtörőt tartalmaznak.

Andrékó Pálné kardoskúti alkotó a fa és fonott növényi rostok kombinációjából készült bútorok nagy mestere volt, használati és játékmodell méretben. Gálné Csizmadia Anikóval közös kiállításuk nagy sikert aratott ugyanitt 2019 tavaszán Ketten Békésből címmel.

Tompa László különleges logikai játékai közül a Rakkako-t mutatta be, ahol a cél a szétszedett elemek összerakása. megtalálását követően. A hengerek áthatolnak az egyes lemezeken, ezzel stabilizálják a lemezek helyzetét. A játékot különböző átmérőjű és hosszúságú henger és 52 különböző lemez, illetve egy alsó induló és egy felső befejező lemez alkotja. Egy kisebb változata a mini Rakkako-kocka, amelyet 20 különböző alakú lemezből és 12 különböző hengerből kell összerakni.

Csézli Lukács régi népi logikai fajáték készítő mester, aki iparművészeti díjat ördöglakatjaiért kapott. Vitrinjében láthatók üvegek bezárására szolgáló ördöglakatok, ahol a feladat, az üveg kiszabadítása a fa tokból, valamint egy rabkereszten alapuló fakatona, aki botja alatt egy százforintos érmét tart fogva.

Nagy Sándor többéves munkájának eredménye a fából készült logikai játékcsalád, amely szintén az ördöglakatok és azon belül a rabkeresztek családjába tartozik. Érdekessége, hogy bővíthető. Fő jellemzője a szétszedés és az összerakás mellett a figurális megjelenítés.

Markó Krisztina saját tervezésű és készítésű játékai közül a fa, illetve a fa-rattan alapanyagok kombinálásával készült játékokból mutatott be kollekciót. A falra szerelhető vagy polcra tehető titkos rekesszel ellátott „Vártéka”, nemcsak gyermekszoba dekoráció, hanem a vár emeleteit imitáló dobozoknak tárolási funkciója is van, sőt a polcról levett várat megfordítva és a fiókokat kihúzva, egy remek játékvár varázsolható belőle.

Dr. Fuchs József makettjei meglévő épületek kicsinyített utánzatai. A hagyomány és az újítás határán mozog ez a tevékenysége, amely innovatív hozzáállást igényel. Több mint 70 különböző, 1:87 méretarányú barokk európai épületet és több mint 250 1:120 méretarányú lakóházat, templomot, köz- és funkcionális épületet készített, főleg barokk stílusban. Markó Krisztina és dr. Fuchs József Makett- és Játékvilág címmel 2019 őszén sikeres közös kiállítást mutattak be a Magyar Játék Társaság közösségi termében.

Béndek Tamás eleven fajátékainak inspirációját David Wakefield munkái adták, amelyekből kiindulva alkotta meg saját stílusirányzatát. Jellemzően hazánk élővilágába tartozó házi és vadonélő állatokat, illetve mesebeli lényeket formáz meg. Játékai jellemzően kerekeken mozognak és használójuk kezében megelevenednek. Negyvenféle állatot készít, amelyek fejüket, szárnyaikat, lábaikat mozgatják. Ezeken kívül autók, traktorok és munkagépek szélesítik a választékot.

Kasza-Kovács Zsolt fajátékokkal gyermekei születése után kezdett foglalkozni. Először a fa állatfigurák készültek el egyre nagyobb választékban. Ezek sikerén felbuzdulva bővült a paletta a guruló járművek irányába, amelyekből már egy komplett állatfarmot ki lehet alakítani álatokkal, gépekkel. Nagy kedvencek a különféle traktorok és a hozzájuk akasztható pótkocsik. A játékok úgy vannak kialakítva, hogy minden egyes vontató csatlakoztatható minden pótkocsihoz.

Mátrai Zsolt a kíváncsiságot és játékosságot keresi különleges golyós játékaival. A nagy kockában három golyó található, melyet mind a hat oldalon végig kell vezetni. Végig vezethetjük külön-külön a golyókat, de egyszerre is haladhatunk velük. Bármelyik megoldással is próbálkozunk, mindig kalandos utat járhatunk be. A régi ötleteket alkalmazva és sok-sok új ötletet kitalálva tervezte meg az általa forgalmazott ördöglakatokat. Elfeledett nemzeti (kelta, kirgiz, kazah, mauritiusi) játékokat, különleges malom táblajátékokat láthattunk még vitrinjeiben.

Pálfi János szerint a játék a gyerek legfontosabb „dolga”. Játékai szerepjátékok. Munkájában az vezérelte, hogy a gyermekek élethű, működő, meleg érintésű tárgyakkal élhessék át legfontosabb tevékenységüket: a játékot. Tárgyai között megtalálhatók bababútorok, teherautók, vonatok és munkagépek. Minden darab élethű alkatrészekkel imitálja a működést. A Társaság gyűjteményének egyik büszkesége Pálfi János tökéletesen berendezett babaszoba-konyha együttese, amely a kiállítóterembe látogató gyermekek egyik nagy kedvence lett.

Sütheő László 25 éve a stratégiai táblás játékok bűvöletében él. Különféle régi, már elfeledett táblás játékok leírását kutatja, majd ezeket összegyűjtve állította össze a TUDOR-játékcsaládját. A „családnak” ma már közel 60 tagja van a Távol-Kelettől Amerikáig, a Lappföldtől Afrikáig. Elindítottak feleségével egy kis könyvsorozatot, amelyben a táblás játékokról szerzett ismereteiket dolgozzák fel történelmi hitelességgel, sok-sok képpel. 2016 tavaszán Orosz István grafikusművész nyitotta meg kiállítását ugyanezen a kiállítóhelyen. Saját hazai társasjátékos termének megnyitására a helyi kultúrháznak otthont adó győri-ménfőcsanaki Bezerédj kastélyban pedig a Társaság elnökét – e sorok társszerzőjét – kérte fel.

Gerencsér Kinga korábban megjelent a fajátékokkal foglalkozó könyveit láthatjuk az utolsó vitrinben, amelyekben arra ösztönzi a szülőket és gyermekeket, hogy készítsenek együtt fajátékokat. Kreatív ötletek bemutatásával hívja fel a figyelmet arra, hogyan lehet spatulából, csipeszből, golyókból, lécekből és rudakból egyaránt nagyszerű fajátékokat készíteni otthon házilag. Mindez kiváló közös tevékenység és az így készített játékra a gyermekek is jobban vigyáznak, mert tudják, milyen sok munkába került az elkészítése.

A nagyszerűen felépített, megrendezett kiállítást nagy érdeklődés övezte. A szombatonként megrendezett foglalkozásokon nagy élvezettel alkottak-játszottak gyerekek és felnőttek egyaránt. Volt spatulából játékkészítés Gerencsér Kinga vezetésével, ördöglakat- és rabkeresztmegfejtés, bonyolult kirakók, valamint fafaragás és fa esztergályozási bemutató.

Nagyszerű ördöglakat-bemutató-tanuló napot szervezett és vezetett Gál Péter és Tompa László.

Folytatódott a fejtörőkkel való játszás Csézli Lukács vezetésével, aki már sokak ismerőse, felsorolni se könnyű, hogy mennyi örömet szerzett eddig is a Játék Társaság tagjainak feladványaival. Ezúttal rabkeresztjein és betű kirakóin törhettük a fejünket.

A fafaragás rejtelmeibe Ambrus Aladár, a fafaragó iskola vezetője avatta be az érdeklődőket.

Gondos Gábor különleges fa kirakójátékaival mindenkit kihívás elé állított, aki olyan nehézségi szintet igyekszik megcélozni, amely csak egy kis fejtörést okoz, hogy ne menjen el a kedve a kirakónak a játéktól. Szép képek alakultak a sokféle elemből. A nagy és kis elemek számának megválasztásával beállítható a játék nehézsége.

A faesztergálással készített játékokat és készítésüket Köpf Jenő és Mőcsényi Miklós, a Magyar Faesztergályos Egyesület alapító tagjai mutatták be. Öröm volt látni, hogy a faesztergálás nem ördögtől való dolog. Feltéve, ha a megfelelő eszközök társulnak szakmai hozzáértéssel és egy nagy adag fantáziával. És ez ekkor már művészet… A kis pörgettyűk hamar elkészültek, amelyekkel már gyerekjáték bánni – vallják, akik kipróbálták.

Dr. Györgyi Erzsébet
néprajzkutató, muzeológus

Dr. Gerencsér Kinga
címzetes egyetemi tanár

Fotók: Karcagi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Közelgő események
Kiállítás megnyitó / Országos Kerámiaművészeti Triennálé

Jövőkép / a hagyomány folytatása címmel a kerámiaszobrászat, a stúdió kerámia mellett design, ill. kézműves edény és installáció kategóriában szerepelnek alkotások a kiállításon. 7626 Pécs, Felsővámház utca 52.

Kiállítás megnyitó / Réteg–Rend

A gödöllői Várkapitányi Lakban július 14-ig tekinthető meg Katona Szabó Erzsébet (1952-2024) textilművész kiállítása, bemutatva az alkotói korszakokat a kárpitoktól kezdve az öltözékeken át a bőrkollázsokig. Várkapitányi Lak – 2100 Gödöllő, Szabadság út 2.

Ezeket is olvassa el
Az_ekszer_05

Az ékszer aranykora

Eklektikus_06

Eklektikus egység

Illuziok_18

Illúziók építészete

ARTAPESTRY_09

ARTAPESTRY7